hétfő, 17 június 2024 11:21

Vidéki Örökség Konferencia Orfűn

Május 24-én Orfű adott otthont a negyedik alkalommal megrendezett Vidéki Örökség Konferenciának

Május 24-én Orfű adott otthont a negyedik alkalommal megrendezett Vidéki Örökség Konferenciának, ahol tíz egyetem és a turizmus szakma gyakorlati képviselői találkoztak, hogy megvitassák a vidéki turizmus és gasztronómia jövőjét. A rangos eseményen idén először a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) is részt vett, amely a hazai gasztronómiai kultúra fejlesztésében és népszerűsítésében vállal kulcsszerepet. Az általuk megvalósított Erasmus+ programon alapult az az előadás, amit Dr. Kovács Gyöngyi és Gyenge Edit tartottak, akik az MNGSZ partnerségi programjának toszkán tapasztalatait mutatták be. Előadásukban rávilágítottak a Toszkánában sikeresen működő agroturisztikai és együttműködési modellekre, amelyek a helyi gazdaság és turizmus fenntartható fejlődését szolgálják.

A prezentációban különös hangsúlyt kapott, hogy miként ültethető át az olasz minta a magyar gyakorlatba. Az előadók kutatásuk során részletesen elemezték azokat a lehetőségeket, amelyek az agroturizmusban rejlenek, különösen Békés vármegyében. Az olasz modell olyan integrált megközelítést alkalmaz, amely a helyi termelők, vendéglátóhelyek és turisztikai szolgáltatók szoros együttműködésén alapul, biztosítva ezzel a fenntartható fejlődést és a helyi közösségek megerősödését.

Az előadók rámutattak arra, hogy Békés vármegyében is jelentős potenciál rejlik az agroturizmusban, különösen a helyi élelmiszerek és kézműves termékek népszerűsítésében. Az ilyen típusú turizmus nemcsak gazdasági előnyökkel jár, hanem hozzájárul a vidéki örökség megőrzéséhez és a helyi kultúra fenntartásához is. A konferencián bemutatott toszkán jó gyakorlatok inspiráló példát szolgáltattak arra, hogyan lehet a vidéki térségeket vonzóbbá tenni a turisták számára, miközben erősítik a helyi gazdaságot és közösséget.

A IV. Vidéki Örökség Konferencia egyértelműen rámutatott arra, hogy a nemzetközi tapasztalatok és jó gyakorlatok megismerése és adaptálása kulcsfontosságú a hazai turizmus és gasztronómia fejlődése szempontjából. Az ilyen tudományos találkozók nemcsak a szakmai tudás bővítését szolgálják, hanem hozzájárulnak a gyakorlati megvalósítás sikeréhez is, ezáltal erősítve Magyarország vidéki örökségét és turisztikai vonzerejét.