2022 január 06, csütörtök

Szakképzési rendelet módosítása

Írta:

Tavaly december végén megjelent a Magyar Közlönyben az egyes kormányrendeleteknek a szakképzéssel összefüggő módosításáról szóló 800/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet, amellyel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalók a következők:
A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 31.§-a alapján a 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek esetében az üzlettípust a kereskedő (vendéglátó vállalkozó) 2021. március 31-ig köteles volt bejelenteni a területileg illetékes jegyzőnek. A csatolt 501/2021. (VIII. 18.) Korm. rendelet többek között az alábbi módosításokat tartalmazza:

 

A jegyző 2021. október 31-ig köteles ellenőrizni, hogy a vendéglátó üzlet teljesítette-e a 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 31. §-ban meghatározott bejelentési kötelezettségét (ez a vendéglátó üzlet típusára vonatkozik, a rendelet 4. számú melléklete szerint).

Ha a vendéglátó üzlet ezt elmulasztotta, akkor a jegyző köteles a vendéglátó üzletet mindaddig bezáratni, amíg a bejelentési kötelezettségét nem teljesíti az üzlet.

 

A további részletek a Magyar Közlönybne találhatók.

Magyar Közlöny
2021 augusztus 25, szerda

Új képesítési rendszer

Írta:

Megjelent a Magyar Közlönyben az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet, amely többek között szabályozza a vendéglátó tevékenységekhez kapcsolódó képesítési követelményeket is. Az új rendeleti szabályozás 2021. szeptember 1-jétől lép majd hatályba, és egyúttal hatályon kívül helyezi a jelenleg hatályos 21/2010-es NFGM rendeletet.

​A​z önálló tevékenység a vállalkozói jogviszonyon belül végzett tevékenység. Ahhoz, hogy a rendeletben meghatározott tevékenység gyakorlására jogosult legyen a vállalkozó, a jogszabályban nevesített szakképesítéssel, szakmával kell rendelkeznie (társas vállalkozás esetén egy főállású munkavállaló, aki az üzemelés teljes időtartam alatt felelős a tevékenységvégzésért). Amennyiben nem önálló tevékenységet végez (vagyis munkavállaló), ez esetben a vállalkozáson belül a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja.

 

 

​​A táblázat alapján a meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálásában a szakirányú végzettség kizárólag a tevékenységért felelős személy esetén előírás, (egyéni vállalkozó esetén önmaga, társas vállalkozás esetén egy főállású munkavállaló), míg a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében a szakirányú végzettség minden munkavállaló esetében kötelező.A hivatkozott rendeleti szabályozás a mellékelt közlönyben található:

 

Magyar Közlöny
A 498/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet időtartamára az elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalom esetében 5%-ban állapította meg az áfa mértékét, továbbá – szintén a veszélyhelyzet időtartamára – mentességet adott az idegenforgalmi adó megfizetése alól.

 

A 319/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet az 5%-os áfamértéket 2021. augusztus 1-től, az idegenforgalmi adó alóli mentességet pedig 2021. július 1-től megszüntette.

 

A részleteket IDE kattintva megtekintheti!

 

 

 
2021 július 02, péntek

Magyar Közlöny - újabb enyhítések

Írta:

Megjelentek a Magyar Közlönyben az 5,5 millió beoltott elérését követő újabb enyhítéseket tartalmazó rendeleti módosítások.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 365/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján a vendéglátóhelyeket érintő szabályok a következők:

 

  • A kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken, az üzletekben (vendéglátóhelyeken) és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokr
  • Családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények (pl. üzleti rndezvények) a tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

Az újabb enyhítések az 5,5 millió beoltott elérését követő napon lépnek hatályba, amelynek a napját az élet és vagyonbiztonság védelméért felelős miniszter a Magyar Közlönyben haladéktalanul közzétett egyedi határozatával állapítja meg.

A határozat várhatóan a mai napon meg fog jelenni, így az új szabályok holnaptól léphetnek hatályba.

 

 Az említett rendeleti módosítások a mellékelt közlönyben találhatók.

 

Magyar Közlöny - enyhítések
2021 június 16, szerda

Magyar Közlöny - 2021.06.09.

Írta:

Kedves Kollégák!

 

 A Magyar Közlönyben számos rendeleti módosítás jelent meg, amelyek érintik többek között a hiteltörlesztési moratóriumot, az 5%-os áfát, a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a reprezentációt terhelő adót és a SZÉP-kártyát is.
2021 május 22, szombat

2021. május 21.

Írta:

Megjelent a Magyar Közlönyben a Kormány 264/2021. (V. 21.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról!
2021 március 08, hétfő

Vendéglátóhely besorolás bejelentése

Írta:

Akik esetleg még nem tettek eleget az új üzlettípusok szerinti bejelentési kötelezettségüknek, azok számára ismét felhívjuk a figyelmet a közelgő határidőre, mely  a vendéglátó tevékenységet folytatókra ír elő besorolási és bejelentési kötelezettséget a kerületi jegyző felé:
 

Megjelentek a részletszabályok a veszélyeztetettnek ítélt ágazatokra vonatkozó kamatmentes kölcsön igényléséről, lentebb küldjük.

 

A Bulletinben ma megjelent az alábbi cikk is ezzel kapcsolatban:

 

https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/a-kamatmentes-gyorskolcson-marcius-8-tol-igenyelheto-az-mfb-pontokban-1173833