szerda, 20 március 2024 11:39

Elnöki jegyzet, 2024. március

A legek éve volt! Az elmúlt esztendőt értékelve csupa-csupa jó és színes emlékek tárulnak elénk. Már az eleje fantasztikusan kezdődött: a jól bevált és naprakész tudással rendelkező párosunk az olaszországi Riminiben megrendezett WACS GCC versenysorozatban a legmagasabb, arany minősítést érte el.

Később nyertes pályázatot ünnepelhettünk a Tempus Közalapítvány által kiírt Erasmus+ mobilitási projektünk értékelése után, majd plusz forrást igényelve tovább növelhettük az utazók számát. Hatalmas érdeklődés mellett négyszer fordulhattunk Budapest és Toszkána között. Azután óriási meglepetésünkre (bár azért bíztunk a sikerben), egy másik projektünk is nyertes lett. Bizonyítva ezzel, hogy a sok-sok munka meghozza gyümölcsét! 

A sikereket – ha mindig nem is, de azért – van, amikor kudarc követi. Természetesen minket sem kímélt! Mi is éreztük, különösen, ha nem úgy sikerült valami, ahogyan azt első nekifutásra szerettük volna! Voltak feszült pillanatok, de ezekben mindig segített valami. Valami természetfeletti, egy biztatás, egy mosoly vagy csupán egy jó szó!

Dolgoztunk–ötleteltünk reggel, dolgoztunk–ötleteltünk délben, dolgoztunk este... sokszor hajnalban is. Több pályázatunk sikeres lett – többek között a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023-as rendezvénysorozatunk. Hatalmas sikernek örvendett az MNGSZ Road Show, valamint fél 100-an vettek részt szakértői meetingen. Indítottunk szakmai képzést az olimpiára igyekvőknek, és még tavaly 2023-ban meghirdettük mentorprogramjainkat 16-25 éves fiatalok részére.

Mindeközben  kollégáink a világ másik felén 10 napon keresztül képviselték hazánkat, a magyar kultúrát, a magyar gasztronómiát Manilában. Bizakodva és várakozással tekintünk 2024-re, melynek az első negyedét minden problémától mentesen vettük. Sőt! Hatalmasat szólt a stuttgarti Kulináris Olimpián felállított magyar standunk, jóleső érzés volt több száz magyar és külföldi partner „magyaros” vendéglátása. Diplomáciai erőfeszítéseink elérték céljaikat. Úgy érezzük, régen nem látott tiszteletet vívtunk ki a WordChefs döntéshozói és tanácsadói körében az elmúlt pár hónapban!

Apropó diplomácia! Tovább gyűrűzik és fejlődik a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és az olasz–szlovák–lengyel kollégáink közti együttműködés. Terveink között szerepel egy Észak – Dél turisztikai & agrár pólus kialakítása, ezzel bővítve mindenki tudásbázisát a jó gyakorlatok mentén!

Feltett szándékunk továbbá a fentiekben említett jó gyakorlat és tudásbázis-növelés mentén építeni a magyar agro- és turizmusfejlesztési elképzeléseinket. A Covid sok mindenre megtanított minket, a felgyorsult visszarendeződés és új piaci trendek, valamint vásárlói szokások, az “új” világ által keltett hullámok hamarosan elérik országunkat is. A fejlődés és átrendeződés elkerülhetetlen. Hogy mi a jövő és mihez kell majd idomulnunk? Adatalapú és adatvezérelt irányítás, robotika, automatizált rendszerek, és ezeknek az új kora már-már itt kopogtat az ajtón. Aki kimarad, az lemarad vagy meg is fordíthatjuk: aki lemarad, az sajnos kimarad. 

Ebben a folyamatosan változó világban a Szövetségünk valódi erejét, a sok-sok évtized alatt felhalmozott tudást katalogizálni és jól működő, elérhető formában a fiatalok számára átadnunk kell. Ez csak közösen sikerülhet. Azért dolgozunk a Szövetség teljes újraépítésén, hogy mindezt sikerre vigyük. A 2024-es évben újra tisztségviselő-választás lesz a Szövetség életében. Én, mi –  ha sikerül, és a többség újra bizalmat szavaz az általam és a program megvalósításán aktívan dolgozó, segítő kollégáknak – az eddig megszokott kettő helyett négy éves ciklust képzelünk el. Újra a regionalitás irányát és új kabinetek létrehozását tartjuk vezetéselméleti lépésünk egyik meghatározó pontjának. Megújult erővel, új pozíciók létrehozásával, a Szövetség újra pozicionálása mellett vágunk neki a 2024–2028-as ciklusnak. Segítve a magyar gasztronómia, a kultúra, az agrárium és a turizmus rendszerét. 

Nagyon sok a tennivaló, nagyon sok a munka, rengeteg a vállalás, amit szeretnénk elvégezni mindenki javára. A gazdasági és környezeti fenntarthatóság, az élelmiszerpazarlás megfékezése, a megfelelő energiafelhasználás, a digitalizáció, a megfelelő gazdasági mutatók ismerete és jó gyakorlata nélkül lehetetlen a turizmus tovább fejlődése!

A csapat és én arra tesszük fel a következő négy évet, hogy ezen ismereteket széles körben megismertessük ezzel segítve a túlélést, a megújulást és a fejlődést!

Természetesen igénybe vesszük megfelelő szakmai, minőségi innovatív és edukációs eszközt, amely a szakmai ismereteink kiszélesítését célozza meg. Ha a gazdasági fenntarthatóság, a környezeti fenntarthatóság, az egészség – mint elsődleges prevenció – már nemcsak egy vágyott valóság lesz, akkor a Szövetség több, mint 55 évvel ezelőtti életre hozása – beleértve a mi munkánkat is – eléri a célját. 

„A tegnapért, a jövőért, a máért – a magyar nemzeti gasztronómiáért!”