péntek, 10 június 2022 09:15

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok a világdöntőben, Abu Dhabiban.

A Global Chefs Challenge az a verseny, ahol a világ legjobb szakácsai találkoznak, hogy megmérettessenek három versenykategóriában: a Global Chefs Challenge-ben, a Global Pastry Chefs Challenge-ben és a Global Young Chefs Challenge-ben.

A kulináris világbajnokságon és a Worldchefs regionális elődöntőjén elért csúcsteljesítmény alapján kerül ki a végső TOP 20 döntős ország, akik egymás ellen versenyeznek a Global Chef Challenge döntőjébe. Itt a legjobbak gyűlnek össze, hogy megmutassák a konyhaművészet mesterségét.

A verseny főszervezője a Szakácsegyesületek Világszövetsége (Word Association of Chefs Societes - Worldchefs), amelynek Szövetségünk is tagja. 1928-ban August Escoffier elnökletével 17 nemzet alapította a Sorbonne-on, és amelynek ma már 112 ország szakácsegyesülete tagja szerte a világból közel 12 millió szakemberrel. Büszkék vagyunk arra, hogy Szövetségünk megalakulása óta tagja ennek, és azóta is aktív részesei vagyunk a Világszövetség munkájának.

Adamek Balázs korábban elért eredményei alapján (Malajzia Global Chefs Challenge 10. hely, Nemzeti Válogatott kiváló szereplése a luxembourgi kulináris világbajnokságon) automatikusan kvalifikálta magát a 2022-es Abu Dhabi világdöntőbe, így ő képviselte hazánkat Kocsis Marcell commis segítségével (felkészítőjük Volenter István)

A versenyszabályzatban mindig az előre megadott, kötelező alapanyagok köré kell felépíteni a 4 fogásos fine dining menüt. A menü elkészítésére 5 óra áll rendelkezésre a versenyzőknek. Idén kötelező alapanyagként használniuk kellett halibut halat, borjú- mirigyet, borjúnyakat, borjú- bélszínt, Koppert Cress és Les Vergers Boiron termékeket, Valrhona csokoládét és Dilmah teát. A menü egy vegán előételből, egy halételből, borjú felhasználásával elkészített főételből és desszertből áll. A fogásokból 12-12 adagot kell készíteniük: 8 vendég a konyhájuk előtt megterített asztalnál kóstolja meg az ételeket, 3-at a zsűri tagjai kapnak meg, egy adagot pedig a fotózás kedvéért készítenek el. 

Balázs és Marcell vegán menüjében szerepelt sült zeller dióval és almával, marinált spárgával és kókuszos zellerszósszal, a halas tányéron halibut filé volt kaviárral, karfiollal és uborkával, míg a főétel borjúbélszín volt borjúterrine-nel, borjúmiriggyel töltött hagymával, burgonyapürével, gombatarte-tal és borjújus-vel. A fiúk desszertes tányérja színekben pompázott, volt rajta csokoládé mousse málnazselével, citrusos mangósalátával, tea gyöngyökkel és fűszeres málna fagylalttal.

Az eredményeket a gálavacsorán hirdette ki a zsűri a kongresszus közel 2000 delegáltja előtt, ahol kiderült, hogy Balázs és Marcell a WACS Global Chef Challenge versenysorozat eddigi legjobb magyar eredményét érte el: csupán hét, óriási hagyományokkal rendelkező csapat előzte meg őket. 

Krivács András úgy értékelt: „véget ért egy fejezet, s a közel egyéves folyamatos munkának meglett az eredménye. Ezt a csapatot a kitartás és a tanulás iránti vágy jellemzi. Büszke vagyok mindenkire, aki valamilyen formában segítette a versenyzőinket. Szeretném megköszönni kollégáink munkáját, önzetlen támogatását, ami ösztönzően hatott rájuk a menü megalkotásánál. Köszönöm a kollégáknak, hogy segítettek bennünket a szervezési és lebonyolítási feladatainkban, végül és nem utolsósorban pedig a családjainknak, hogy sokszor nélkülöznek, nélkülöztek bennünket – tette hozzá az elnök.”

 

Köszönjük mindenki jó kívánságát, szurkolását és gratulációját!

 

 

Sült zeller dióval és almával, marinált spárgával és kókuszos zeller szósszal

Halibut filé kaviárral,  karfiollal és uborkával

Borjúbélszín borjú terrin-nel, borjúmiriggyel töltött hagymával,

burgonyapürével, gomba tarte-val és borjú jus-val

 

Csokoládé mousse, málna zselével,citrusos mangó salátával,

tea gyöngyökkel és fűszeres málna fagylalttal

 

Hivatalos végeredmény

 

Adamek Balázs,Krivács András, Kocsis Marcell