2023 október 24, kedd

Gyászjelentés

Írta:

Sajnálattal közöljük, hogy elhunyt Reichné Ágoston Mária, a Gerbeaud és a Lukács cukrászdák egykori igazgatója.

 
MEGHÍVÓ

A Somogyi Helyi Termék Egyesület, a Lokal47 Étterem & Borbár, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kislépték Egyesület, a Pilze-Nagy Kft. és az ÖMKI Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet tisztelettel meghívja az Együttműködések létrehozása a fenntartható és versenyképes európai gyümölcs és zöldség érték-láncok - CO-FRESH című projekthez kapcsolódó programjára, melynek címe

 

Laskagombás ételek a HORECA-szektorban

Helyi alapanyagot a vendéglátásba!

című eseményére
Sajtóközlemény

Az NTAK adatszolgáltatás szakaszos bevezetését javasolja a Magyar Turisztikai Ügynökség

Budapest, 2023. május 24.A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését javasolja a Kormánynak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A javaslat szerint 2023. július 1-től az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozások számára lépne életbe a kötelezettség, az ennél alacsonyabb árbevételű szolgáltatók adatszolgáltatásának kezdete pedig későbbi időpontra módosulna, hosszabb felkészülési időt biztosítva így számukra. Az NTAK regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező, ennek elmulasztása szankcionálható.

A Magyar Turisztikai Ügynökség annak érdekében, hogy elősegítse a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók felkészülését a kötelező adatszolgáltatásra, már márciusban önkéntes adatszolgáltatói időszakot indított. A tesztidőszak tapasztalatai és az iparági szereplőkkel folytatott egyeztetések alapján az MTÜ a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) való adatszolgáltatás szakaszos bevezetését javasolja a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók esetében is – ahogy tette ezt a szálláshelyek kapcsán 2019-ben.

A javaslat szerint 2023. július 1. napjától az NTAK-ba történő adatok szolgáltatására és továbbítására kizárólag azon vendéglátó üzlet üzemeltetője és turisztikai attrakció működtetője köteles saját vendéglátó vagy jegykezelő szoftverén keresztül, amelynek 2022. évi nettó árbevétele szolgáltatási helyenként meghaladta a 100 millió forintot.

A javaslat alapján 2024. január 1. napjától az NTAK-ba történő adatok szolgáltatását és továbbítását azon vendéglátó üzlet üzemeltetője és turisztikai attrakció működtetője köteles megkezdeni, amelynek szolgáltatási helyenként 2022. évi nettó árbevétele elérte a 12 millió forintot, de nem haladta meg a 100 millió forintot.

A javaslat a nettó árbevétel számításakor a vendéglátóüzletek esetében a vendéglátás jellegű kereskedelmi tevékenységből származó bevételt veszi alapul, míg a turisztikai szolgáltatók esetében a turisztikai attrakció szolgáltatásaihoz kapcsolódó jegyértékesítésből származó tevékenység lesz a mérvadó.

Az MTÜ javasolja azt is, hogy a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára ne legyen kötelező az NTAK adatszolgáltatás.

Fontos, hogy a 2021.november 1-jén életbe lépett regisztrációs kötelezettséget a módosítási javaslat nem érinti, azaz minden nyilvántartásba vételi dokumentummal rendelkező vendéglátó üzletnek és turisztikai attrakciónak regisztrálnia kell az NTAK-ba. Így a határidőig minden hazai étterem, cukrászda, büfé, kávézó, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem, alkalmi vendéglátóhely, mozgó vendéglátóhely, rendezvény étkeztetés, munkahelyi étkeztetés szolgáltatást nyújtó vendéglátó üzlet köteles az NTAK-ba regisztrálni. Akár csak minden jeggyel látogatható múzeum, vár, kastély, közfürdő, természetes fürdő, kalandpark, állatkert, vidámpark, védett természeti terület bemutatóhelye, turisztikai közlekedési eszköz, valamint zenés- táncos rendezvény is köteles beregisztrálni az NTAK-ba.

 

Az NTAK regisztrációs kötelezettség elmulasztása szankcionálható. A tegnapi napig a regisztrációt már több mint 22 000 vendéglátó üzlet és attrakció elvégezte.

 

További információ:

Magyar Turisztikai Ügynökség

A turizmus Magyarország stratégiai fontosságú ágazata. 2022-ben mintegy 100 ezer vállalkozás működött ezen a területen, amelyekben több mint 400 ezer munkavállaló dolgozott. Tavaly 14 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken, az ágazat a GDP mintegy 12 százalékát állította elő. A turizmus versenyképességének erősítése érdekében jött létre 2016-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a turisztikai ágazat kormányzati szervezete. Feladata a turizmusfejlesztés irányítása, stratégiájának meghatározása, a hazai és a küldőországokban folyó szakmai munka koordinációja, az országmárka fejlesztése, belföldi és nemzetközi kommunikációs és értékesítési kampányok lebonyolítása. Az MTÜ a hazai szakmai szervezetekkel együttműködve végzi feladatát, növeli Magyarország turisztikai versenyképességét, és aktívan hozzájárul ahhoz, hogy országunk még vonzóbbá, élményekben gazdagabbá váljon mind a külföldi, mind a belföldi utazók számára. Stratégiai cél, hogy hazánk Közép-Európa vezető turisztikai desztinációjává váljon, valamint, hogy az ágazat GDP-hez való közvetlen és közvetett hozzájárulása 2030-ra 16 százalékra növekedjen.

További információ: igyutazunk.hu

 

 
2023 május 17, szerda

NTAK Roadshow

Írta:

2023. július 1-től a vendéglátóegységek és a turisztikai attrakciók is kötelesek lesznek adatot szolgáltatni az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé. 

A vállalkozások segítése érdekében az MKIK felkereste a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ), hogy biztosítson előadót a vállalkozók pontos és hiteles tájékoztatásának érdekében. Az MTÜ-vel egyeztetve 10 helyszínen lesz lehetőség személyesen részt venni a vállalkozóknak Szántó Krisztina, NTAK programigazgató előadásán. Az előadás soron bemutatásra kerül majd az NTAK-ba történő regisztráció menete, illetve az ingyenes VENDÉGEM Vendéglátás és VENDÉGEM Attrakció szoftver.  A tervek szerint minden helyszínen lesz lehetőség online csatlakozásra is. A csatlakozási linket a helyszínt biztosító területi kamara fogja megküldeni a résztvevőknek. Az MTÜ a helyi kamarákkal egyeztetve az alábbi időpontokat véglegesítette.

 

Az előadások időpontjai és helyszínei:

Az eseményekre jelentkezni a helyszínt biztosító területi kamaráknál lehet, melyek elérhetőségei ide kattintva érhető el. A hiányzó helyszínek esetében a kamarák igénye esetén az MTÜ kapacitásától függően online előadót tud biztosítani, amennyiben erre igény van. 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kislépték Egyesület és a Pilze-Nagy Kft. és az ÖMKI Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet tisztelettel meghívja az Együttműködések létrehozása a fenntartható és versenyképes európai gyümölcs és zöldség érték-láncok - CO-FRESH című projekthez kapcsolódó szakmai műhelymunkájára, melynek címe

Laskagombás ételek a közétkeztetésben - Helyi alapanyagot a közétkeztetésbe! 

című programjára

A program célja:

A szakmai műhelymunka célja, hogy az élelmiszerlánc szereplőinek bevonásával több szempontból megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy a laskagomba milyen formában és módon tud bekerülni a közétkeztetésbe, ezáltal miként lehet fejleszteni a laskagomba értékláncokba való megjelenését. 

A kóstoltatással egybekötött szakmai program során a felkért előadók különböző szempontból mutatják be, hogy a laskagomba lehetséges szerepét a közétkeztetésben, melyet a meghívott szakértőkkel vitatnak meg. 

Helyszín: Faluház, 6031 Szentkirály, Kossuth Lajos u. 18.

Időpont: 2023. május 22. (hétfő) 14:00 – 17:00 óra (regisztráció 13:30-tól)

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztráció 2023. május 15-ig:

Regisztráció

 
2023 április 21, péntek

Boros László Venesz díjas mesterszakács

Írta:

A mai napon ünnepélyes keretek között leplezték le Boros László Venesz díjas mesterszakács mellszobrát Debrecenben!

Az ünnepségen Krivács András Szövetségünk elnöke köszöntötte Laci bácsi családját, barátait, tisztelőit és a szakmából összesereglett több száz tanítványát és kollégáit!
Április 15-én került megrendezésre a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség egyik legrangosabb eseménye, a Szakma Ünnepének vacsorája, melnyek a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferencia Központ adott otthont. Nagy örömünkre rendezvényünk teltházas volt, ahol a megjelent vendégek egytől egyig a fiatalok karrierútjának kiépítésébe fektettek részvételükkel. Ezúton is köszönjük!
Az utóbbi években Szövetségünk aktívan elkezdett azon dolgozni, hogy az együttműködési hálóját, tagságát nemzetközi szintre emelje. Az emelkedés fejlődéssel, rengeteg plusz lehetőséggel és még annál több munkával, befektetéssel jár.