vasárnap, 17 március 2024 09:50

MNGSZ a TOP10 szakmai szervezet között 2023-ban

Amint már hírt adtunk róla közösségi oldalainkon, óriási megtiszteltetés ért bennünket, hiszen az MNGSZ bekerült az immáron 10. alkalommal megjelent, „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal” című exkluzív kiadványba, melynek szereplőit ezúttal is a Turizmus Évadnyitó Gálán február 1-jén mutattak be a szakmának. Ahogy mondani szokás a sok munka meghozta gyümölcsét, hosszú út vezetett bennünket idáig, és még hosszabb az út, mely előttünk áll.

Krivács András elnök úr összefoglalójában számos alappillérét említette ennek az elismerésnek a kiadványban, ezzel betekintést nyerve a szövetség munkájába. A nyertes pályázataink révén a gyakorló szakemberek és a fiatal tanulók tudásbővítésére törekedtünk ebben 2023-ban is.  Erasmus+ programjaink segítségével több mint 100 szakembert kalauzoltunk el Toszkána szakmai világába, amelyből (is) ihletet merítve fejlesztjük a hazai gasztronómia-turizmus életét.

További projektek keretein belül a 2024-es stuttgarti Kulináris Olimpiára készülőknek tartottunk versenyfelkészítéseket, ahol végül éremesővel zárult a magyarok részvétele. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében kétnapos nemzetközi konferenciát tartottunk, kerekasztal-beszélgetéssekkel egybefűzve. Országos gasztronómiai roadshow-k és szakértői konzultációk sora fűződik a nevünkhöz a több szektort egy irányba állító stratégiai Nagy Projektünk megvalósításával kapcsolatban. Fontos megemlítenünk, hogy ez a projekt a mezőgazdaság, a vendéglátás-turizmus, a szakképzés, a kereskedelem és az egészségügy szektorát is érinti, illetve segíti az összehangolásukat.

Céljaink között szerepel, hogy a kiváló magyar alapanyagok ismertségét növeljük belföldön és külföldön egyaránt. Junior és felnőtt nemzeti válogatott felállításával példaképeket szeretnénk állítani a szakmát választóknak az elkövetkezendő négy évben. Ennek fényében az általános iskolában szervezett versenyeken igyekszünk elültetni a szakma szeretetét egészen kicsi kortól, fiatal szakmát már tanuló diákoknak pedig mentorprogram biztosításával igyekszünk naprakész tudást nyújtani, mellyel nem csak Magyarországon, de a nemzetközi versenyzés területén is meg tudják állni a helyüket több éves felkészülés után.

A kulcsszavak, melyeket mindig hangsúlyozunk a mentorprogram alatt is a résztvevőknek: a kitartás, az alázat és a kíváncsiság!