vasárnap, 17 március 2024 09:26

Turisztikai Tanácsadó Testület alakult a Nemzetgazdasági Minisztériumban

 

2024. március 12-én megalakult és megtartotta első ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület, amely a turisztikai ágazatot érintő kérdésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni. Üléseire a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben, negyedéves rendszerességgel kerül sor. Az eseményen Krivács András szövetségünk elnöke képviselte a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséget. 

Nagy örömünkre szolgál, hogy szövetségünk is részese az együtt gondolkodásnak, a közös értékek mentén folytatott párbeszédnek, a folyamatos kihívások naprakész és megfelelő válaszokat várnak minden fél részéről. Fontos a híd szerepe és a folyamatos információáramlás a szakmai szervezetek és az érintett minisztérium között. Fontos, hiszen az információk és adatok korában minden hasonló elképzelés, közös gondolkodás és a különböző szakmai szervezetekben felhalmozott tudás szerepe felértékelődik a jövőben.

A Testület célja, hogy az ágazat szereplőitől érkező információkkal és javaslatokkal segítse a kormányzat munkáját, hogy a turizmussal és vendéglátással összefüggő, stratégiai jelentőségű kérdésekben minél megalapozottabb kormányzati döntések születhessenek. 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az alakuló ülésen hangsúlyozta: a turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint 10%-át biztosítja. Ígéretes, hogy a turisztikai fogyasztás kezd helyreállni, amelynek eredményeképp év elején 11 %-kal nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma, így az ágazat januári teljesítménye már felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is. A tárcavezető szerint ugyanakkor – szem előtt tartva a gazdasági növekedés helyreállítását – tovább kell növelni az ágazat versenyképességét és teljesítményét.