péntek, 30 szeptember 2016 18:18

Sikeres szereplés a WACS világdöntőjén

A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert átölelő World Association of Chefs Societes (WACS) által idén Thessalonikiben, szeptember 25-től 27-ig megrendezésre kerülő világdöntőn két magyar is képviselte hazánkat: Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) a szakácsok között, Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) pedig a cukrászok között mérte össze tudását a világ minden tájáról érkező versenytársaival.


A Világdöntőbe jutott 20 ország közül, melegkonyhás szakács kategóriában Elek Richárd és commis-ja Hack Barnabás 11. helyezést, cukrász kategóriában pedig a bejutott 10 ország között Domonkos Dávid és commis-ja Kiss Dániel 6. helyezést ért el.

Tavaly októberben Prágában rendezték a WACS közép-európai döntőjét, ahol a három versenyben – szakács, junior szakács és cukrász – összesen 4-en nyerhettek kvalifikációt a 2016-os világdöntőre. Különösen jól sikerült ez a megmérettetés nekünk, magyaroknak is, hiszen először sikerült világdöntőbe jutni, és rögtön két versenyben is.

Nem kevés munka és felkészülés áll a versenyzők mögött, hiszen március óta gyakorolnak, és tökéletesítik a versenyfeladatukat.

Köszönjük támogatóinknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a fiatalok tisztességgel felkészülhessenek és helytállhassanak a világ többi országa mellett!

Köszönjük:

az Unilever Foodsolutionsnak - különösen a cég vezetőségének és Várszegi Zsoltnak -, akik a tréning konyhát biztosították,
Horváth Cukrászdának és Horváth Ferenc alelnökünknek és kedves feleségének Pannikának, akik a cukrász versenyzők háborítatlan felkészülését segítették, akik mindent megtettek a szükséges alapanyagok és eszközök meg- és előteremtésében
a Mirbest Kereskedelmi Kft-nek, akik hozzájárulnak a biztos háttérhez,
a Kézműves Cukrászatért Alapítványnak, hogy hozzájárultak Dávidék sikeres malajziai útjához és képzéséhez,
a lajosmizsei Kiss Családi Cukrászatnak, akik kitartóan segítették a fiatalokat,
a Dilmah teákat forgalmazó G.I.F.T. Kft-nek Mihályi Zoltánnak és csapatának, akik a kötelező alapanyagként megjelölt Dilmah teákat biztosították, és új ötletekkel ellátó könnyvekkel leptek meg minket,
a Magyar Katonszakács Csapatnak - Gulyás Károlynak, Somorjai Péternek - akik a logisztikában és helyszínben segítettek,
Volenter Istvánnak a szakács versenyzők felkészítéséért, Vomberg Firgyesnek, hogy eljött és tanácsokkal láttal el a fiatalokat
Balázs Gergőnek, aki hihetetlen energiát és időt rászánva biztosította a csapat koordinációját és a háttér folyamatos működését,
Miklós Beatrixnak és Barabás Zoltánnak, akik amíg mi távol voltunk, képviselték a szövetséget, és Tóthné Medved Zsuzsannának, akik mindez idő alatt megszervezett egy 20.000 fős látogatottságú Gasztro Csatát Nyíregyházán óriási sikerrel!

A szakácsoknak 4 fogást kellett elkészíteni, 12 főre, 5 óra alatt. Az alapanyagok között kötelezően szerepelnie kellett többek között a libamájnak, a skót lazacnak és fésűkagylónak, a holland borjúnak, illetve a Valrhona csokoládénak.

A cukrászok előtt sem állt kisebb kihívás, mint elkészíteni egy legalább 60 cm-es díszmunkát, tányérdesszertet 6 főre és 1 db gateaut (tortát) 8 főre. Domonkos Dávid a felkészülést májusban Malájziában kezdte meg, hiszen a csokoládé artisztika ilyen szintjét hazánkban már nem lehet fejleszteni. Így került ki az Academy of Pastry Arts Malaysia-ba.

A döntőben a séfek és cukrászok munkáját már commis-k is segítették, így Elek Richárd fiatal segítője a már Prágában is szerepelt Hack Barnabás (junior szakácsok között lett 3.), Domonkos Dávidé pedig Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse).

Mindeközben, páhuzamosan zajlott a WACS 34. világkongresszusa, melyet kétévenként rendeznek meg a világ más-más pontján, négy éve azonban külön junior világkongresszussal kiegészülve. A kötelezező konferencia feladatok mellett megannyi előadással, panel programmal, továbbképzési lehetőséggel, számos előadóval, mint például világcégek vezetőivel vagy akár Michele Escoffier-val várták a 74 résztvevő ország közel 2000 delegáltját ebben az évben.

Ugyanezzel egy időben Varga Károlyt a világszövetség vezetősége örökös tiszteletbeli tagjai közé választotta, melyből 99 fő lehet egyszerre az egész világon. Ők azok, akik nem csak hazájukért, de a világ gasztronómiájáért is tettek, tesznek, fogadva királyokat, királynőket, magas rangú diplomáciai személyeket és híres embereket.