péntek, 20 július 2018 15:27

Magyar szakács és cukrász páros a malajziai világdöntőben

Kedden (2018. július 10.) megérkezett a World Association of Chefs Societes (WorldChefs) kuala lumpuri kongresszusára a magyar delegáció, amelynek tagjai szerdán már munkához is láttak. 

A világdöntőn a magyar színeket szakácsok és cukrászok is képviselik – ők részt vettek a versenyzői eligazításon, és előkészültek az esti gálavacsorához, amelyet Magyarország Kuala Lumpur-i nagykövetsége adott a meghívott diplomatáknak. Az eseményen turisztikai és gasztronómiai szakemberek, diplomaták vettek részt. A résztvevőket Káli Attila nagykövet, Soltész Levente konzul, Barabás Zoltán, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség alelnöke és Pilar Palma, a Berjaya University operatív igazgatója köszöntötte. 

A magyar szakácsok és cukrászok Volenter István vezetésével fantasztikus menüsort varázsoltak a vendégek asztalára, akik a vacsora végén elragadtatással beszéltek a magyar ételekről és borokról.

Még délelőtt a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Barabás Zoltán pedig a Berjaya egyetemen tartott előadást a Tokaji borokról.

Az előadáson, amelyet a Berjaya egyetem és a kuala lumpuri magyar nagykövetség szervezett, a résztvevők maguk is meggyőződhettek arról, hogy a Tokaji valóban a magyar gasztronómia egyik csúcsa. Barabás Zoltán azt mondta: a mai találkozás a maláj gasztronómiai szakemberekkel segíthet abban, hogy még többen megismerjék a magyar borok, ezen belül is a Tokaji Aszú nemes és egyedi ízvilágát.

Helyi idő szerint péntek reggel 7.15-kor (magyar idő szerint 01.15-kor) kezdte meg Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis a versenyzést, melynek keretén belül 5 órájuk volt arra, hogy elkészítsék 4 fogásos fine dining menüjüket, melyet a megadott kötelező alapanyagokra építettek fel és hónapokon át gyakoroltak. 

Az első tálalást követően fél óránként érkeztek a fogások. 

Az izgalmak azonban nem értek ezzel véget, hiszen szombaton a szintén világdöntőbe jutott magyar cukrász párosért is szurkolhatunk. Szombat reggel Maczák Anna cukrász séf és Marosi Mónika commis mutatkozott be a világ előtt.