szerda, 28 szeptember 2016 11:20

Horváth Dezső bemutatkozása

Azok, akik olvasni fogják az MNGSZ blogján megjelenő, gasztronómiához köthető cikkeimet, bizonyára igénylik az „elkövető” rövid bemutatkozását. Nos, kezdjük az elején!

1942. január 14-én születtem Szegeden. A gimnáziumi és közgazdász technikumi érettségi után a Pénzügyi- Számviteli Főiskola elvégzése jelentette tanulmányaim befejezését. Voltam leltárellenőr csoportvezető, idegenforgalmi-propaganda osztályon irodavezető, több helyen diszpécser és fődiszpécser, és Klapka György árverési csarnokának beszerzési igazgatója. Az 1970-es évek elejéig az evésen kívül nem sok közöm volt a gasztronómiához, de akkor egy azóta elhunyt jó barátom levitt az általa vezetett tihanyi Kecskeköröm Csárdába üzletvezető helyettesnek.

Itt aztán – nem kevés tanulópénz megfizetése után – „kitanultam” a vendéglátás alapjait, ami később, az 1990-es évek közepén, a Margit-szigeti Honvéd Üdülő Szálló igazgatójaként kamatoztathattam. Még Lontai Egon elnöksége alatt kapcsolatba léptem az MNGSZ elődjével, Unger Károly elnöksége alatt 1986-ban be is léptem, azóta is tag vagyok. Pető István elnöksége alatt lettem a Média – bizottság tagja, később pedig elnöke. A szövetség lapjába kezdetektől fogva írok gasztronómiával kapcsolatos kultúr – és művelődéstörténeti cikkeket. Alapítója és kancellárja vagyok a 2005-ben megalakult Első Magyar Fehérasztal Lovagrendnek, tagjait 2006-ban a Parlamentben avatták lovaggá. 2011-ben az a megtiszteltetés ért, hogy megkaptam az MNGSZ életmű díját. 18 éves korom óta gyűjtök régi könyveket, - magyar költők első kiadásait, népi gyógyászattal foglalkozó orvosi könyveket, stb -, és 32 éve kezdtem el a gasztronómiával foglalkozó könyvek gyűjtését, ami nem csak a szakácskönyveket jelent, hanem a témával foglalkozó kultúr- és művelődéstörténeti köteteket is. Ez mellett étlapokat, menükártyákat, képeslapokat, számolócédulákat, régi tárgyakat, táncrendeket, stb. is gyűjtök – természetesen csak olyanokat, amelyek köthetők a vendéglátáshoz. Ekkor kezdtem újságokba írni a tárgyhoz kapcsolódó cikkeket is, több könyvnek – Kóstolja meg Magyarországot! Magyarok asztala, stb. – voltam a társszerzője és lektora, 2012-ben pedig több évtizedes gyűjtőmunka után megjelent a „Magyar gasztronómiai és borászati irodalom bibliográfiája” című kötetem. 1999-ben a Magyar Turizmus RT által az „Asztali örömök évében” megnyertem a „legjobb gasztronómiai és boros témájú cikkek” pályázatának első díját. Több tucat gasztronómiával kapcsolatos előadást tartottam itthon és külföldön, többek között Dél- Kelet Ázsiában is. 14 éve én írom a Műértő – művészeti és műkereskedelmi folyóirat – könyvárverésekről szóló cikkeit. Jelenleg egy átfogó gasztrotörténeti kötet – étlapok, menükártyák története, gasztronómiai könyvkiadás, ételnevek, csárdák, fogadók, régi vendéglátóhelyek története, stb. – összeállításán dolgozom, még az is lehet, hogy kiadót is találok rá. Remélem, hogy a cikkeimmel gazdagíthatom a szövetség tagjainak gasztronómiai ismereteit, jó olvasást és szórakozást kívánok.