III. rész

Az már sorozatunk előző részéből kiderült, hogy Mátyás király és vendégei milyen ételeket ettek és az is, hogy milyen evőeszközöket használtak. De vajon kik biztosították az ilyen hatalmas vendéglátás zavartalan lebonyolítását és az ételek elkészítését? Az udvartartás feje a főudvarmester volt, az udvari konyhára a királyi sáfár ügyelt fel, ő gondoskodott az élelmiszerek beszerzéséről és felügyelte a bizonyára hatalmas éléskamrát is. A konyhapénzt is a sáfár kezelte és a konyhai személyzetet is ő fizette.
II. rész

MOTTÓ: Az asztal örömeit mindegyik életkorban, minden társadalmi helyzetben, minden országban és mindennap lehet élvezni; ez az élvezet társa lehet minden egyéb gyönyörűségünknek s az utolsó, mely megmarad és vigasztal akkor, mikor a többi örömünket már elvesztettük.I. rész

MOTTÓ: Az asztal örömeit mindegyik életkorban, minden társadalmi helyzetben, minden országban és mindennap lehet élvezni; ez az élvezet társa lehet minden egyéb gyönyörűségünknek s az utolsó, mely megmarad és vigasztal akkor, mikor a többi örömünket már elvesztettük.2016 szeptember 28, szerda

Horváth Dezső bemutatkozása

Írta:

Azok, akik olvasni fogják az MNGSZ blogján megjelenő, gasztronómiához köthető cikkeimet, bizonyára igénylik az „elkövető” rövid bemutatkozását. Nos, kezdjük az elején!

1942. január 14-én születtem Szegeden. A gimnáziumi és közgazdász technikumi érettségi után a Pénzügyi- Számviteli Főiskola elvégzése jelentette tanulmányaim befejezését. Voltam leltárellenőr csoportvezető, idegenforgalmi-propaganda osztályon irodavezető, több helyen diszpécser és fődiszpécser, és Klapka György árverési csarnokának beszerzési igazgatója. Az 1970-es évek elejéig az evésen kívül nem sok közöm volt a gasztronómiához, de akkor egy azóta elhunyt jó barátom levitt az általa vezetett tihanyi Kecskeköröm Csárdába üzletvezető helyettesnek.